Het hebben van een angst, of deze gegrond of ongegrond is maakt geen verschil, is niet fijn en hier wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. In deze blog gaan we het hebben over twee soorten angst. Als eerst behandelen we een piekerstoornis. Dit wordt ook wel een gegeneraliseerde angststoornis genoemd. Ook wordt er gekeken naar dysthymie stoornis en wat je hier tegen kunt doen.
Piekerstoornis
Bij een piekerstoornis maak je je de hele dag door druk over alledaagse gebeurtenissen. Je kan het dan ook erg lastig vinden om deze angsten en/of zorgen onder controle te krijgen. Soms zijn mensen van mening dat deze vormen van klachten lijken de klachten van een depressie. Er zit hier, gelukkig, een belangrijk verschil tussen. Bij een piekerstoornis heb je last van zweten en hartkloppingen. Een ander belangrijk verschil is dat er bij een piekerstoornis altijd een gevoel van angst aanwezig is. Dit wordt dus niet door een bepaalde situatie geactiveerd. Een piekstoornis begint rond een wat latere leeftijd. Wanneer iemand rond de 50 of 60 jaar oud is kunnen de verschijnselen zich voordoen. Er zijn een aantal belangrijke verschijnselen te benoemden. Als eerst heb je steeds/altijd een gevoel van onrust en/of spanning. Als tweede ben je heel snel moe. Piekeren kost namelijk veel energie. Ook heb je moeite met consenteren. Als je concentratie gaat namelijk op aan het piekeren. Hiernaast ben je snel geïrriteerd omdat alles al fout lijkt te lopen. Je spierspanning is hierdoor hoog en dit draagt ook bij aan een verstoort slaappatroon.
Dysthymie
Een dysthyme stoornis is een lichte, maar helaas langdurige, vorm van depressie. Wanneer er minimaal twee jaar symptomen zijn spreken we over een chronische vorm. Deze stoornis is niet fijn en beperkt je levenskwaliteit flink. Je kunt namelijk niet of minder goed functioneren in het dagelijks leven. Je interesse in dagelijkse activiteiten is erg laag. Je voelt je hierdoor hopelijk en zeker niet productief. Dit zorgt ervoor dat je eigenwaarde en je zelfvertrouwen omlaag gaan. Je hebt het idee dat je het nooit goed genoeg doet. Er zijn een aantal belangrijke symptomen te benoemden. Als eerste heb je een slechte eetlust of eet je juist veel te veel. Ook kan je je slaperig voelen en toch veel te veel slapen. Dit draagt bij aan het gevoel dat je weinig energie hebt. Een laag zelfbeeld hoort ook bij de symptomen. Als laatste benoemen we een slechte concentratie en het moeite hebben met knopen doorhakken. Als de symptomen uit dit artikel herkenbaar zijn bekijk dan eens de mogelijkheden van hulp bij depressie. Hulp kan erg laagdrempelig zijn en is helemaal niet vreemd.